η συνέχεια της στατιστικής μου έρευνας

Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ
Η αστρολογία είναι παγκόσμια γλώσσα ουράνιων συμβόλων, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να ερμηνεύσει οτιδήποτε επιστητό. Στον αντίποδα αυτής της κοσμοθεώρησης, ανέκαθεν υπήρχαν και υπάρχουν ειδικοί που ισχυρίζονται ότι ΔΕΝ μπορεί να γίνει αστρολογικά επιτυχημένη πρόγνωση σεισμών. Αυτό πάγια υποστήριζε ο αξέχαστος Παύλος Κυράγγελος, ερευνητής αρχαίας ελληνικής γραμματείας, εναλλακτικής θεραπευτικής, εσωτερισμού, μεταφυσικής και παραψυχολογίας, ο οποίος προώθησε στην χώρα μας την πυθαγόρεια αριθμοσοφία, την εσωτέρα ονοματολογία, την δελφική και ινδουιστική αστρολογία, την καμπαλιστική φιλοσοφία, την εξελικτική φυσιογνωμική, την αυρογραφία και την γραφολογία. Ο Παύλος Κυράγγελος υποστήριζε ότι “η αστρολογία είναι μία εσωτερική επιστήμη που οντολογικά αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας/αυτοεξέλιξης και αυτοπραγμάτωσης/αυτοτελείωσής μας. Και έλεγε ότι “ακόμη και τα πιο ισχυρά μέντιουμ στον κόσμο δεν μπορούν να προβλέψουν επιτυχώς, κατ' επανάληψη, τους επόμενους μεγάλους σεισμούς που θα συμβούν, ούτε ως προς την ένταση, ούτε ως προς το επίκεντρο, ούτε ως προς τις καταστροφές που θα προκαλέσουν”. 

Αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι την περασμένη δεκαετία, ο Παύλος Κυράγγελος, μου εμπιστεύτηκε την συνδρομή ενός από τα σημαντικότερα έργα του, με τίτλο: “Λεξικό Αριθμογραμματικών και Γραμματαριθμικών Αντιστοιχιών της Ελληνικής”. Στο εν λόγω έργο του, στο λήμμα “Σεισμός” αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, το γράμμα Σίγμα προβάλλει την αρνητική χροιά της πλανητικής συσχέτισης Άρη/Ουρανού, γιατί συμβολίζει γεγονότα που είναι ξαφνικά, απότομα, αναπάντεχα, απρόβλεπτα, και η αιφνίδια εκδήλωσή τους προκαλεί δυσαρέσκεια, ανησυχία, τρόμο, πανικό, ατυχήματα. Πόσο μάλλον η λέξη σεισμός που εμπεριέχει 3 γράμματα από Σίγμα “είναι σαν τον ανατριχιαστικό συριγμό των δένδρων που ακούς όταν βρεθείς σε δάσος την στιγμή ενός σεισμού”, έλεγε, και “η ακίδα του σεισμογράφου που ταλαντώνεται καταγράφοντας επάλληλα κυματοειδή Σίγμα”.

Είναι σύνηθες πλανητικό πρότυπο να γίνονται σεισμοί κάθε 24ωρο, γιατί συμβάλλουν στην εξελικτική πορεία της Γης. Και η αλήθεια είναι ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την σειρά των επόμενων τριών μεγάλων σεισμών, άνω των 5R, για το που και πότε ακριβώς θα γίνουν, ή και για τις ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσουν -όποιος ισχυριστεί το αντίθετο, καλύτερα να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη-. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν δεν είναι εφικτή μια στατιστικά επιτυχημένη πρόγνωση σεισμών, πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε, και διαμέσου της αστρολογίας. Γιατί όλη η καταγεγραμμένη γνώση που έχουμε αποκτήσει για τους σεισμούς, από τα βάθη της αρχαιότητας -με την οιωνοσκοπία-, μέχρι και σήμερα -με την επιστημονική έρευνα-, προσθέτουν ολοένα περισσότερο φως σε αυτόν τον δυσεπίλυτο γρίφο, που με την βοήθεια της τεχνολογίας, από άλυτο μυστήριο, σταδιακά μετατράπηκε σε μετρήσιμο φυσικό φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, αποτελεί πλέον στερεότυπο, αστρολόγοι, επώνυμοι και μη, να ακολουθούν την πεπατημένη, λαμβάνοντας υπόψη δυο-τρεις παράγοντες όταν κάνουν στο διαδίκτυο προβλέψεις περί μελλοντικών σεισμών. Επειδή η εκδήλωση των σεισμών είναι αναμφισβήτητα περίπλοκο γεωφυσικό φαινόμενο, θα επιχειρήσω να σας το παρουσιάσω όσο μπορώ πιο εκλαϊκευμένα.

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που ομολογουμένως θα συναντήσει οποιοσδήποτε επιχειρήσει να κάνει αστρολογική έρευνα για πρόγνωση σεισμών, είναι καταρχήν το είδος του ωροσκοπίου που θα λάβει υπόψη του ως καταλληλότερου για την έρευνά του, κρίνοντας και επιλέγοντας με βάση τον βαθμό της ερμηνευτικής εμπειρίας που διαθέτει. Είναι σύνηθες τα κράτη να έχουν πάνω από ένα ωροσκόπια, τα οποία αντικατοπτρίζουν ποικίλες στιγμές της ιστορίας τους και αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους τομείς -είναι χρήσιμο να έχουν αρκετά ωροσκόπια τα κράτη, γιατί έτσι ο αστρολόγος μπορεί να εστιάσει καλύτερα την έρευνά του στα εκάστοτε θέματα με τα οποία σχετίζονται-. Και υπάρχουν έγκριτοι αστρολόγοι που έχουν κατά καιρούς προτείνει για την χώρα μας διάφορες ημερομηνίες, όπως:

1)-Το Απελευθερωτικό ωροσκόπιο της 25ης Μαρτίου 1821 (άγνωστη ώρα, παλαιό ημερολόγιο), που όποιος διαβάσει ιστορία, ξέρει ότι σίγουρα δεν ξεκίνησε εκείνη την ημέρα η ελληνική επανάσταση (δείτε το αρχείο 25_March.pdf ΕΔΩ). Αλλά, όση αξία κι αν έχουν τα πραγματικά γεγονότα, αυτοί που δέχονται να χρησιμοποιούν το ωροσκόπιο της 25ης Μαρτίου 1821, στηρίζονται στο σκεπτικό ότι, επειδή η αστρολογία είναι συμβολική γλώσσα, όταν μια ημερομηνία έχει εντυπωθεί τόσο έντονα στην συνείδηση ενός λαού, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η αστρολογία όταν είναι κάτι να μας δείξει, θα μας το δείξει με χίλιους τρόπους. Όμως το Απελευθερωτικό “ωροσκόπιο” της χώρας μας δεν είναι πραγματικό ωροσκόπιο και με βάση αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία έρευνα για γεωφυσικά φαινόμενα.

2)-Το Εθνικό ωροσκόπιο της 1ης Ιανουαρίου 1822 (άγνωστη ώρα, παλαιό ημερολόγιο), που την ημερομηνία εκείνη ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος συγκέντρωσε στην Νέα Επίδαυρο αντιπροσώπους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, δημιουργώντας την πρώτη εθνοσυνέλευση, με σκοπό να διακηρύξουν την ανεξαρτησία του αγωνιζόμενου έθνους μας, και να συντάξουν έτσι το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα. Όμως η εν λόγω εθνοσυνέλευση έλαβε ουσιαστικά τοπικό χαρακτήρα και η ισχύς της παρέμεινε στα χαρτιά, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί, αφού οι μάχες συνεχίζονταν, και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Κιουταχής με τον Ιμπραήμ έπνιξαν στο αίμα το Μεσολόγγι. Πέραν τούτων, ακολούθησαν τρεις εθνοσυνελεύσεις με στόχο την προώθηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας (1823 στο Άστρος, 1827 στην Τροιζήνα και 1828 στο Άργος). Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ακατάλληλοι αστρολογικοί χάρτες αν ψάχναμε σε αυτούς για γεωφυσικά συμβάντα.

3)-Το Ιδρυτικό /καθιερωτικό /οριστικό ωροσκόπιο της 23 Ιανουαρίου 1830 (άγνωστη ώρα, παλαιό ημερολόγιο), υπεγράφη με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου από τους πληρεξούσιους των τριών προστάτιδων δυνάμεων εκείνης της εποχής (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας). Όλα τα σημαντικά γεγονότα της χώρας μας από το 1830 μέχρι σήμερα, ότι συμβαίνει στο παρόν και ότι θα γίνει στο μέλλον, αντικατοπτρίζονται σε αυτό τον αστρολογικό χάρτη. Για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι το οριστικό ωροσκόπιο της σύγχρονης πατρίδας μας, θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: αναλογιστείτε τι γίνεται με το ωροσκόπιο των Σκοπίων, που επί χιλιάδες χρόνια ονομάζονταν Σκοποί, όπως καταμαρτυρεί τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο Κλαύδιος Πτολεμαίος.

Με δυο λόγια, τα Σκόπια, ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), προέβαλλαν την ανεξαρτησία τους και αυτο-ανακηρύχθηκαν σε “Ύπατη Μακεδονία” στις 25/01/1991. Τότε δημιούργησαν το σύγχρονο ωροσκόπιο του έθνους τους. Και ερωτώ: μπορείτε να θυμηθείτε τις τελευταίες δεκαετίες, πόσες φορές αναγνωρίστηκε η αυτονομία τους με την πολλαπλή ονομασία τους; Που θέλω λοιπόν να καταλήξω: ναι μεν υφίστανται ως κρατίδιο, αλλά από την στιγμή που η σημερινή υπερδύναμη που λέγεται ΟΗΕ-ΝΑΤΟ-(βλέπε ΕΕ-ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ) θα τους αναγνωρίσουν επίσημα ως “Μακεδονία”, τότε και μόνο τότε θα συγκροτήσουν ως έθνος Καθιερωτικό /οριστικό ωροσκόπιο και θα αποκτήσουν εφεξής ισότιμη υπόσταση στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

4)-Όσον αφορά το θέμα με τους αστρολογικούς χάρτες της Ελλάδας, υπάρχει και το λεγόμενο Πολιτειακό /θεσμικό ωροσκόπιο στις 24 Ιουλίου 1974, Αθήνα 04:30ΠΜ, το οποίο σχετίζεται με την καθιέρωση Εθνικού Συντάγματος από τις 11 Ιουνίου 1975 Αθήνα 00:00ΠΜ, και με το εν ισχύ πολίτευμα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (παρά τις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του). Επίσης σχετίζεται με την διασπορά του φάσματος κομματικών εδρών εντός Βουλής, με την πρόθεση ψήφου των Βουλευτών, με την παραγωγή νομοσχεδίων και τον βαθμό απήχησης που έχουν στους πολίτες, με ψηφοφορίες για ανάδειξη προσώπου στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και με την ανακοίνωση ημερομηνίας εθνικών εκλογών, όποτε γίνονται [(σε συνδυασμό και με τον 6ο Οίκο στο καθιερωτικό ωροσκόπιο της πατρίδας μας, ο οποίος δείχνει την λαϊκή ετυμηγορία στις εθνικές εκλογές). Και όσοι γνωρίζουν αστρολογία, βλέποντας στις 25/01/2015 την transit Σελήνη στον Κριό να ενεργοποιεί το κοσμικό Τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα, αντιλαμβάνονται την ύστατη προσπάθεια των εξουσιαστών για εκλογή ενός Προέδρου Δημοκρατίας μέσα από την νέα πολυκομματική σύνθεση που θα προκύψει, ο οποίος να εξακολουθήσει να συνυπογράφει νομοθετικές πράξεις μνημονίων και εφαρμοστικών μέτρων]. Η φετινή χρονιά θα προετοιμάσει το έδαφος για μεγάλα αντιμνημονιακά γεγονότα, που θα φανούν από την Άνοιξη 2016 και μετά. Τέλος, ο πολιτειακός χάρτης δείχνει ότι έφθασε ο καιρός που ηλικιωμένοι βουλευτές θα αρχίσουν να παραχωρούν έδρανα σε νεότερες γενιές πολιτευτών. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί το Πολιτειακό ωροσκόπιο είναι ακατάλληλο για να ερευνήσουμε γεωφυσικά συμβάντα.

5)-Τέλος, η Ελλάδα έχει και το λεγόμενο Ευρωπαϊκό ωροσκόπιο, την στιγμή που η χώρα μας στις 28 Μαΐου 1979 Αθήνα 06:31ΜΜ υπέγραψε την συνθήκη ένταξης στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.), νυν Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Το ωροσκόπιο αυτό βρίσκεται σε πλήρη και αδιάλειπτη ισχύ από την 01/01/1981 Αθήνα 00:00ΠΜ και σε γενικές γραμμές δείχνει όλες τις έννομες σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε., την εκχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας στην Κοινοπολιτεία, καθώς και την πρόθεση ψήφου του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές, όποτε γίνονται. Επίσης παρατηρούμε το πόσο διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε εμείς ως Έλληνες (βλέπε Νοτιοευρωπαίοι) την Ε.Ε., σε σχέση με το πως μας αντιμετωπίζει εκείνη, και κατ' επέκταση τις ανισότητες που προκύπτουν, όχι μόνο σε οικονομικά ζητήματα. Το Ευρωπαϊκό ωροσκόπιο της Ελλάδας (ενταγμένο στην ΟΝΕ από τις 19 Ιουνίου 2000 Lisbon, Portugal 01:10ΜΜ), γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον για όποιον το εξετάσει σε συνάρτηση με την Νέα Εποχή του Υδροχόου. Το Ευρωπαϊκό ωροσκόπιο της Ελλάδας αναμφίβολα είναι το πλέον ακατάλληλο για αστρολογική έρευνα σεισμών, και κάθε περαιτέρω αναφορά σε αυτό θα έβγαινε εκτός θέματος του παρόντος άρθρου.

Για να συνοψίσω όσα διαβάσατε, το ιδρυτικό /καθιερωτικό /οριστικό ωροσκόπιο της Ελλάδας που προανέφερα, είναι ένας συνδυασμός συμβολισμών που φανερώνουν την ουσία του έθνους μας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τους θεσμούς του. Έτσι, ο χάρτης αυτός, αν μετατραπεί στο σύγχρονο ημερολόγιο (03 Φεβρουαρίου 1830, rectification time 11:30ΠΜ, rASC 23 Ταύρου), δείχνει τα μεγαλύτερα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 180 ετών που συνέβησαν στην χώρα μας. Για παράδειγμα, στις 25/01/2015 ο transit Ερμής ανάδρομος από τις 15 Υδροχόου δείχνει να διενεργούνται πρόωρες εκλογές στην χώρα μας -με ποσοστό αποχής στις κάλπες άνω του 20%-, επειδή ενεργοποιεί (από Αντίθεση) τον secondary Ήλιο που βρίσκεται ήδη στις 14 Λέοντα, ο οποίος με την σειρά του έχει ενεργοποιήσει τους τελευταίους μήνες την καθιερωτική Αντίθεση Ήλιου-Κρόνου στον άξονα των Σταθερών ζωδίων και ανάμεσα στον 4ο & 10ο Οίκο της πατρίδας μας. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει προκύψει συνταγματικό θέμα από την μη εκλογή του προτεινόμενου Προέδρου Δημοκρατίας. Τις ενδείξεις του transit Ερμή ανάδρομου που προανέφερα, συνεπικουρεί και η transit Αφροδίτη (κυβερνήτης 6ου Οίκου = εθνικές εκλογές), από τις 27 Υδροχόου, σχηματίζοντας δυσαρμονική πλοκή με τον Ουρανό-Πλούτωνα. Άφησα για το τέλος την πιο ισχυρή ένδειξη, το secondary MC που έχει φτάσει στις 05 Λέοντα, σχηματίζοντας σιγά-σιγά Αντίθεση με τον καθιερωτικό Ουρανό στον 10ο οίκο, και στις 25/01/2015 ενεργοποιείται από τον transit Ήλιο. Με απλά λόγια, οι εκλογές αυτές θα σηματοδοτήσουν σταδιακή αλλαγή πολιτικής και κυβερνητικού έργου. 

Κατά συνέπεια με όλα αυτά που διαβάσατε, το καθιερωτικό ωροσκόπιο της Ελλάδας θα έπρεπε να δείχνει και φυσικές καταστροφές, όταν προξενούν ζημιές ή θύματα, θα μου πείτε. Αυτό ισχύει, αλλά η ερμηνευτική δυσκολία κάθε αστρολόγου έγκειται στο ιδίωμα των πλανητικών όψεων, λόγω του μεγάλου φάσματος πιθανοτήτων που παρουσιάζουν. Όταν παραδείγματος χάρη βλέπουμε τον διελαύνοντα Άρη να σχηματίζει Τετράγωνο με τον ιδρυτικό πλανήτη Ουρανό μιας χώρας, φερ' ειπείν της δικής μας, περιμένουμε εκείνες τις μέρες να συμβεί κάποιο αιφνίδιο δυσαρμονικό γεγονός, που άπτεται τέτοιας φύσεως στην εκτίμηση πιθανού κινδύνου: μπορεί να είναι είτε πτώση αεροσκάφους, είτε πυρκαγιά σε δάσος, είτε έκρηξη υγραερίου ή αποθήκης πυρομαχικών, είτε τραυματισμοί από κροτίδες, είτε προκλήσεις στο Αιγαίο, είτε σύγκρουση αμαξοστοιχίας, είτε καραμπόλα στην εθνική, είτε χουλιγκανισμοί σε γήπεδο ή αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε επεισόδια με διαδηλωτές, είτε αστυνομική βία, είτε καταστροφική σεισμική δόνηση, είτε κατολίσθηση, κλπ. Γιατί όλα αυτά εμπεριέχονται στην γκάμα ερμηνειών της συγκεκριμένης αστρολογικής όψης -χωρίς να σημαίνει ότι θα συμβούν όλα αυτά μαζί, οσάκις σχηματίζεται ετούτη η Όψη-. Επομένως αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο ο ιδρυτικός χάρτης ενός κράτους δεν προσφέρεται για πρόγνωση σεισμικών δονήσεων.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα στην αστρολογία: δεν υπάρχει ευθεία σύνδεση μεταξύ αίτιου-αποτελέσματος. Δηλαδή όταν βλέπουμε Άρη σε Τετράγωνο με Ουρανό, δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η όψη για τα δυσαρμονικά συμβάντα που προανέφερα. Απλά, όταν υπάρχει ο Άρης σε Τετράγωνο με τον Ουρανό παρατηρούνται πιο συχνά τα ανωτέρω. Αυτή είναι η αρχή της συγχρονικότητας που ανέπτυξε ο Καρλ Γιουνγκ, που λέει ότι, όταν δυο συμβάντα εμφανίζονται μαζί, το ένα δεν αποτελεί αίτιο του άλλου, απλώς συνυπάρχουν, και το ένα είναι σημειοδότης του άλλου. Για παράδειγμα, όταν σημειώνονται σεισμοί με τον παραπάνω πλανητικό συνδυασμό, όταν ξαναδούμε αυτό τον συνδυασμό, γνωρίζουμε πως έχει συσχετιστεί με φυσικές καταστροφές. Συνεπώς, δεν είναι το πλανητικό συμβάν που παράγει την καταστροφή, απλώς το πλανητικό συμβάν λειτουργεί ως αστρολογικός σημειοδότης. Η αρχή της συγχρονικότητας ισχύει πάντα, για όλα τα σετ αστρολογικών όψεων, με οποιονδήποτε τρόπο, σύστημα ή μέθοδο εξετάζουμε ένα ωροσκόπιο.

Υπάρχουν μεμονωμένα παραδείγματα ωροσκοπίων σεισμών, που στο παρόν άρθρο θα μπορούσα να σας δείξω για να σας πείσω για τα λεγόμενά μου. Δείτε ένα παράδειγμα για 4 φονικούς σεισμούς στην γραφική εφημερίδα του έτους 1965.

Όμως αυτό δεν είναι ούτε πρόγνωση, ούτε στατιστική επαλήθευση μεγάλου δείγματος τυχαίων αποτελεσμάτων. Σφάλλουν όσοι ισχυρίζονται -ακόμη και καλοπροαίρετα-, ότι από δεκάδες ισχυρούς σεισμούς που έγιναν στην χώρα μας μέσα στους δύο τελευταίους αιώνες, εξ αυτών διακρίνονται π.χ. πέντε περιπτώσεις με το ίδιο πλανητικό μοτίβο. Ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό, χωρίς κατ' ανάγκη να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, παρουσιάζοντας επιλεκτικό δείγμα για να στηρίξει μια άποψη που πιστεύει.

Ανακεφαλαιώνοντας, μέχρι στιγμής έχουμε δει τους λόγους για τους οποίους τα ωροσκόπια μιας χώρας δεν αρκούν για να κάνουμε ασφαλή πρόγνωση σεισμικού κινδύνου. Επιπλέον, κάθε σοβαρή προσπάθεια αστρολογικής πρόγνωσης ενός μελλοντικού σεισμού γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε και το πιθανό επίκεντρο, γιατί υπάρχουν γύρω στα 5.400 ρήγματα σε όλη την ελληνική επικράτεια, από πολύ μικρά, μέχρι πολύ μεγάλα. Φανταστείτε σαν να ζούμε μέσα σε ένα τεράστιο σπίτι, που το πάτωμα του υπογείου έχει σχεδόν 5.400 ρωγμές. Και αν συνυπολογίσουμε την άποψη του Καθηγητή Παπαζάχου, ότι γεννιούνται γύρω στους 180 νέοι ισχυροί σεισμοί ανά αιώνα, αντιλαμβάνεστε ότι το πλήθος των ρηγμάτων μεγαλώνει δραματικά. Το μόνο που απομένει λοιπόν για την αστρολογική έρευνά μας, είναι να βασιστούμε στον κανόνα που λέει πως, ότι συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εμπεριέχει όλες τις δυνατότητες αυτής της χρονικής στιγμής. Που σημαίνει πρακτικά ότι μπορούμε να εξετάσουμε χιλιάδες ωροσκόπια σεισμών τις στιγμές που συνέβησαν, σε συγκεκριμένους τόπους και χρόνους, για την διεξαγωγή αστρολογικών συμπερασμάτων.

Παρενθετικά, το 1993 ένας φημισμένος κοσμοβιολόγος, ευγενικά μου παραχώρησε χιλιάδες κληρώσεις του γερμανικού Λόττο, για να κάνω αστρολογική έρευνα. Και επειδή δίσταζα να αποτολμήσω ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, η αλησμόνητη Τασία Λούτα, μου είπε για να με εμψυχώσει: “βάλε στόχο το φεγγάρι. Ακόμα κι αν δεν το φτάσεις, θα βρεθείς κοντά στ' αστέρια”.  Στην έρευνα του γερμανικού Λόττο επικεντρώθηκα σε Ζώδια, Οίκους και Όψεις της Σελήνης κατά τις ώρες των κληρώσεων και την εμφάνιση τυχερών αριθμών. Η έρευνα του γερμανικού Λόττο με βοήθησε να αποκτήσω την στοιχειώδη εμπειρία στο να επεξεργάζομαι μεγάλο όγκο ωροσκοπιακών δεδομένων με την βοήθεια συνδυασμού ποικίλων αστρολογικών προγραμμάτων, για να φτάνω σε όσο το δυνατόν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Παρόλα αυτά, θα ήταν μνημειώδες λάθος αν επιχειρούσα -με βάση τα 12.132 ωροσκόπια πολύ ισχυρών σεισμικών δονήσεων διεθνώς, που διαθέτω σε data base-, να εξισώσω όλους τους αστρολογικούς δείκτες των σεισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί κάθε τεκτονική πλάκα παρουσιάζει την δική της δυναμική, και κατά συνέπεια, έχει τα δικά της αστρολογικά χαρακτηριστικά. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το 1986 η Διεθνής Εταιρεία Αστρολογικής Έρευνας ISAR (International Society for Astrological Research), με βάση την μονογραφία του διακεκριμένου Brian Johnston, ο οποίος, μαζί με την ομάδα του, ερεύνησαν με την στατιστική μέθοδο T-test  εκατοντάδες περιπτώσεις ισχυρών σεισμών για έναν αιώνα, τα στοιχεία των οποίων προέρχονταν από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Η εργασία του Johnston έχει περιληπτικά δημοσιευτεί στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Αστρολογικής Έρευνας C.U.R.A. (Centre Universitaire de Recherche en Astrologie) και αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα (υπάρχει παραπομπή ΕΔΩ ).

Υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι για μια αστρολογική έρευνα. Η πρώτη μέθοδος -που είναι η παλαιότερη-, ονομάζεται Αστροδύνες (Astrodynes) ή Κοσμοδύνες (Cosmodynes) και δημιουργήθηκε το 1946 από τον Elbert Benjamine (γνωστό ως C.C. Zain). Για να υπολογίσουμε Astrodynes κάνουμε κλασματική βαθμονόμηση -με βάση τους κανόνες της παραδοσιακής αστρολογίας-, μετρώντας την ισχύ που έχουν οι πλανήτες ανάλογα με το Ζώδιο που βρίσκονται, τον Οίκο που βρίσκονται και τις Όψεις που σχηματίζουν σε κάθε ωροσκόπιο. Αν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες για τις Astrodynes, κοιτάξτε ΕΔΩ

Όλοι οι άλλοι μέθοδοι που υπάρχουν για την αστρολογία βασίζονται καθαρά σε στατιστική ανάλυση. Ο όρος στατιστική ανάγεται από την εποχή του Ομήρου και ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα ίστημι και από του εξ αυτού παραγώγου ρήματος στατίζω που σημαίνει τοποθετώ, ταξινομώ, συμπεραίνω. Γι' αυτό με την στατιστική συλλέγουμε, επεξεργαζόμαστε, ταξινομούμε, αναλύουμε και ερμηνεύουμε διάφορα δεδομένα, με στόχο την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Σήμερα υπάρχουν 92 μέθοδοι στατιστικής ανάλυσης, αλλά δεν κάνουν όλες για την αστρολογία.

Η πρώτη στατιστική μέθοδος με την οποία υπολόγιζα το σύνολο των αναμενόμενων τιμών σε μελέτη κατανομής συχνοτήτων των πλανητιικών όψεων, έχει πια εγκαταλειφθεί. Την χρησιμοποίησα το 1987 για να κάνω την πρώτη μου στατιστική έρευνα επί αστρολογικών δεδομένων. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν βοηθήματα γι' αυτή την μέθοδο, παρά μόνο ο οδηγός των Vail-Pottenger "Tables for Aspect Research". Με αυτή την στατιστική μέθοδο έπρεπε να δημιουργήσω το στοιχείο ελέγχου, με το να μετρώ τις μέσες ποσότητες χρόνου που δαπανούν οι πλανήτες για κάθε όψη. Και σε γενικές γραμμές, η προκατάληψη δειγματοληψίας, η έλλειψη των κατάλληλων ελέγχων και τα λάθη στην ερμηνεία ήταν αναπόφευκτα. 

Την δεύτερη, τωρινή στατιστική μέθοδο, ξεκίνησα να την χρησιμοποιώ λίγα χρόνια αργότερα. Έκτοτε την προτιμώ, γιατί επιτρέπει να λαμβάνω ένα επαρκώς μεγάλο τυχαίο δείγμα από τον γενικό πληθυσμό, το οποίο αποτελεί το στοιχείο ελέγχου, ανάλογα με το εκάστοτε θέμα που εξετάζω. Αυτή η στατιστική μέθοδος είναι πολύ δημοφιλής και ονομάζεται Χί εις το Τετράγωνο (Chi-squared test). Δείτε πως λειτουργεί (X2_example_statistic_method.pdf πατώντας ΕΔΩ). Φυσικά υπάρχουν κι άλλες στατιστικές μέθοδοι που εφαρμόζονται σε αστρολογικές έρευνες, όπως το T-test που προείπα, ο μετασχηματισμός Fisher, η Διωνυμική Κατανομή, κ.α. Η θεωρία των πιθανοτήτων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε όλες τις στατιστικές, αλλά ο τρόπος δειγματοληψίας διαφέρει ανάλογα με την μέθοδο που ακολουθούμε.

Ο Γκωγκλέν είχε πει πως σε κάθε αστρολογική έρευνα, μικρή ή μεγάλη, αν τα αποτελέσματά της δεν τα υποβάλλουμε σε στατιστική ανάλυση -με βάση κανόνες θεσπισμένους από την στατιστική μεθοδολογία-, μοιάζει σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής με θολή οθόνη ή με μαύρη οθόνη (δηλαδή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα).

Η ιδέα να κάνω μεγάλη αστρολογική έρευνα για σεισμούς ξεκίνησε αυθόρμητα στις 25 Φεβρουαρίου 2014. Και τα στοιχεία που επεξεργάστηκα για την έρευνα που σας παρουσιάζω, προέρχονται από μια λίστα 175.426 σεισμών που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 50 χρόνια (από τις 24 Φεβρουαρίου 1964 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου 2014). Η ακρίβεια της λίστας αγγίζει το δέκατο του δευτερολέπτου τοπικής ώρας EET και EDT (BAT). Και τα δεδομένα έχουν παραλληλιστεί με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο από το 1964 έχει εγκαταστήσει εθνικό δίκτυο σεισμολογικών σταθμών. Από αυτή την λίστα των 175.426 σεισμικών δονήσεων, ξεχώρισα 6.418 σεισμούς μεγέθους από 4R και άνω, -γιατί οι μικρότερης εντάσεως δεν έχουν αστρολογική σημασία-, και τους διερεύνησα με φίλτρα Ptolemy Aspects, Geocentric, Tropical, Koch Houses. Για όσους ενδιαφέρονται παρουσιάζω όλο το μεγάλο αρχείο, κατάλληλα τροποποιημένο με αλγόριθμο για να “τρέχει” στο αστρολογικό πρόγραμμα Kepler, και μέσω αυτού, στο Solar Fire, ταξινομημένο κατά μέγεθος (6418_Earthquakes_Kepler.txt ΕΔΩ), κατά πλάτος (6418_Latitudes_Kepler.txt ΕΔΩ), και κατά μήκος (6418_Longitudes_Kepler.txt ΕΔΩ). Για οδηγίες χρήσεως δείτε (shortly_directions_for_KEPLER_program.pdf ΕΔΩ).

Βλέπετε, η στατιστική χαρακτηρίζεται από τις ιδιότητες του ζωδίου του Ζυγού. Κι εγώ ως Ζυγός, μου αρέσει να χρησιμοποιώ αλγόριθμους -αυτό κάνει και η Google, που είναι Ζυγός, αφού εορτάζει τα γενέθλιά της στην μηχανή αναζήτησης από τις 27 Σεπτεμβρίου 1998-. Αλλά διαισθάνομαι ότι μερικοί θα διαφωνήσουν με την λίστα των 6.418 σεισμών που χρησιμοποιώ, -σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν τα πορίσματα-, επικεντρωμένοι στο γεγονός ότι εξετάζω σεισμούς μοναχά μισού αιώνα. Σε αντιστάθμισμα θα τους πω ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχω στοιχεία ακριβή, πολύ πυκνά και άκρως αναλυτικά για την έρευνά μου. Και όπως θα δείτε παρακάτω, μέσα σε 50 χρόνια εμφανίζονται χιλιάδες δεδομένα σεισμικών δονήσεων για να κάνω επαρκή αξιολόγηση.

Δείτε όλο το αρχείο, περιέχει πάνω από 650 σελίδες καταγραφής αποτελεσμάτων των τριών φάσεων της αστρολογικής μου έρευνας (το my_results.xls για προεπισκόπηση είναι μεγάλο αρχείο. Κάντε Save πατώντας ΕΔΩ).
Αυτό είναι το πιο σημαντικό αρχείο των στατιστικών αποτελεσμάτων. Και αστρολογικά, η προσπάθειά μου αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, όχι μόνο για τα χιλιάδες δεδομένα που εξετάζω με στατιστική μεθοδολογία. Ούτε επειδή κατατάσσω τους σεισμούς ανάλογα και με την έντασή τους. Αλλά γιατί σας δίνω τα πηγαία αρχεία, ούτως ώστε να μπορέσετε να ερευνήσετε αμερόληπτα όλα τα στοιχεία, αρκεί να τα εισάγετε σε μια data base του "Kepler" ή του "Solar Fire". Και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, ελάχιστοι έχουν πράξει κάτι παρόμοιο, σαν το Ίδρυμα Gauguelin, την A.F.A., την Lois Rodden, τον Edward Steinbrecher και τον David Cochrane (ας με συγχωρήσει κάποιος αν εκ παραδρομής τον ξεχνώ).

Σε πρώτο πλάνο παρατήρησα την εν λόγω λίστα των 6.418 σεισμών στον ελλαδικό χώρο, όσον αφορά τις φάσεις της Σελήνης, και βρήκα ότι μόνο 38 είναι οι περισσότεροι σεισμοί που έγιναν σε Πανσέληνο, γεγονός που δεν στηρίζει την θεωρία των βαρυτικών αυξομειώσεων λόγω της Σελήνης. Και από τους 6.418 σεισμούς, οι 598 από αυτούς έχουν συμβεί Ιούλιο μήνα, ενώ μόνο 468 από αυτούς έχουν συμβεί Νοέμβριο μήνα. Που σημαίνει ότι οι σεισμοί εμφανίζουν μεγαλύτερη έξαρση το καλοκαίρι παρά τον χειμώνα, κάτι που έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Αριστοτέλη και αναφέρεται στην λαϊκή μας παράδοση. Επίσης από τις 6.418 σεισμικές δονήσεις, οι περισσότερες έχουν γίνει περί τις 01-02 την νύχτα (δηλαδή Ήλιος στον 3ο Οίκο).

Παρατηρώντας την λίστα των 6.418 σεισμών στον ελλαδικό χώρο με χρονολογική σειρά, διαπίστωσα επίσης ότι το έτος 1996 καταγράφηκαν 297 δονήσεις άνω των 4R, ενώ το έτος 2011 καταγράφηκαν μόνο 46 δονήσεις άνω των 4R. Που σημαίνει ότι οι δονήσεις το 2011 ήταν κατά 1/6 λιγότερες σε ποσοτική ισχύ. Αυτό είναι οφθαλμοφανές σημαντικό; Σε μια προσπάθεια να δω που οφείλεται αυτή η μεγάλη ποσοτική διαφορά σεισμικής ισχύος, χρησιμοποίησα το πρόγραμμα Winstar με την επιλογή search=Transit to Transit. Έτσι ερεύνησα το πλήθος των πλανητικών όψεων που συνέβησαν από όλους τους πλανήτες στις ανωτέρω χρονιές, συμπεριλαμβανομένου του Χείρωνα. Πλην όμως, δεν βρήκα ουδεμία αξιόλογη ποσοτική διαφορά στις αστρολογικές όψεις. Το 1996 είχαμε παρουσία του Κρόνου στον Κριό, ενώ το 2011 είχαμε τον Κρόνο στο αντιδιαμετρικό ζώδιο, στον Ζυγό, και την θέση του στον Κριό την είχε καταλάβει ο Ουρανός. Δύο στοιχεία τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα μπορούσαμε να δεχτούμε ως αστρολογικά ενδιαφέροντα, είναι η μεγάλη ποσότητα όψεων που σχημάτισε ο Δίας όλο το 2011, ή και η σπάνια παρουσία της Αφροδίτης για τέσσερις συνεχόμενους μήνες στο ζώδιο των Διδύμων το 1996, κάτι που επαναλαμβάνεται επακριβώς κάθε 8 χρόνια (1972, 1980, 1988, 1996, 2004, 2012).

Ο λόγος για την μακροσκελή παράθεση των αποτελεσμάτων, είναι επειδή ξεκινώ από μηδενική βάση, θεωρώντας ότι δεν γνωρίζω κανέναν αστρολογικό δείκτη που θα μπορούσε να είναι σημαντικός στην έρευνα των σεισμών, έτσι ώστε να είμαι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτος. Στην πορεία της έρευνας ξεχώρισε η όψη Ήλιος Ημιτετράγωνο (45 μοίρες) με Αφροδίτη, κι έτσι την συμπεριέλαβα στα αποτελέσματα για περαιτέρω εξέταση (δείτε το αρχείο ASPECT_Sun_45_Venus.pdf πατώντας ΕΔΩ). Επίσης συμπεριέλαβα το Ενάμισι Τετράγωνο (135 μοίρες), δηλαδή την πολικότητα του Ημιτετραγώνου, αφού είναι το αντιδιαμετρικό του σημείο, για να δω μήπως είναι και αυτό σημαντικό.

Κοιτάξτε όλο το αρχείο των αποτελεσμάτων: καταρχήν εξετάζω τι όψεις σχηματίζουν οι γρήγοροι (εσωτερικοί) πλανήτες, από Ήλιο μέχρι και Άρη, ύστερα βλέπετε το πως κατανέμονται οι γρήγοροι πλανήτες μέσα στα 12 ζώδια, στην συνέχεια βλέπετε το πως κατανέμονται όλοι οι πλανήτες μέσα στους 12 Οίκους, και τέλος βλέπετε το πως κατανέμονται τα ωριαία σημεία (δηλαδή ο Ωροσκόπος και το Μεσουράνημα). Κοιτάζοντας όλο το αρχείο my_results.xls θα διαπιστώσετε ότι οι μικρές παρουσίες πλανητικών όψεων -σε σχέση με τον μέσο αναμενόμενο όρο-, δεν δείχνουν πολλούς σεισμούς. Επίσης θα συνειδητοποιήσετε ότι πλήθη σεισμών συμβαίνουν εξίσου με αρμονικές όψεις, οι οποίες υποδεικνύουν την εκτόνωση της γεωσεισμικότητας του ελλαδικού χώρου. Κοντολογίς πιστεύω ότι δεν θα είχαμε αμφιβολίες για την διασύνδεση των αποτελεσμάτων, εάν με κάποιο τρόπο υπήρχε η δυνατότητα να γνωρίζαμε τα ωροσκόπια των τεκτονικών πλακών της περιοχής μας, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Γιατί τότε θα ήμασταν σε θέση να μεταχειριστούμε άλλες μεθόδους.

Για να προχωρήσω στην στατιστική ανάλυση όφειλα να δημιουργήσω το δείγμα ελέγχου. Γι' αυτό τεμάχισα την λίστα των 6.418 σεισμών σε ισάριθμες τυχαίες συντεταγμένες (εντός της ελληνικής επικράτειας). Επίσης μετέφερα ένα προς ένα, όλα τα δεδομένα 61 χρόνια, πολλές ημέρες, αρκετές ώρες και μερικά λεπτά πίσω, όχι μόνο για να μην συμπίπτουν με υπάρχουσες ημερομηνίες, αλλά και για να μην εμφανίζονται περιοδικές επαναλήψεις κύκλων και επικυκλίων πλανητών, σε σχέση με το αρχικό δείγμα. Με αυτή την πολυπαραγοντική διασπορά δημιούργησα την τελική λίστα του δείγματος ελέγχου, για 51 χρόνια (από 1η Ιανουαρίου 1903 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1953), αποτελούμενη από χιλιάδες νέα ωροσκόπια, κι έτσι εξασφάλισα τον υψηλότερο βαθμό τυχαιότητας. Αναφέρω τα στατιστικά αποτελέσματα, καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, αλλά επιτρέψτε μου να μην δημοσιεύσω την τελική λίστα του δείγματος ελέγχου, γιατί αφενός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσω τα πνευματικά δικαιώματα του παρόντος άρθρου, -μέσω της μοναδικότητας της έρευνας-, και αφετέρου να κρατήσω αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον -παρουσιάζοντας την σε μελλοντικό συνέδριο του εξωτερικού-.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, πέρα από όσα έχετε διαβάσει, είναι ότι από την λίστα των 6.418 σεισμών ξεχωρίζουν 343 δονήσεις που συνέβησαν στην χώρα μας με ισχύ από 5R και άνω. Πιο συγκεκριμένα, η λίστα των σεισμών που σας παρουσίασα περιλαμβάνει επακριβώς 6.075 καταγεγραμμένους σεισμούς άνω των 4R, οι οποίοι συμπεριφέρονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τους 343 ισχυρότερους σεισμούς εντάσεως άνω των 5R που έχουν συμβεί στην χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι σεισμοί της τάξεως μέχρι 5R είθισται να μην αποβαίνουν καταστροφικοί, μολονότι είναι εκατοντάδες φορές περισσότεροι σε σύγκριση με τις ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτό εξηγείται επειδή το μοντέλο μέτρησης της έντασης ενός σεισμού αντιπροσωπεύει λογαριθμική κλίμακα, που συνεπάγεται ότι, κάθε σεισμός μεγέθους ενός βαθμού παραπάνω, είναι 10 φορές πιο έντονος από τον προηγούμενο.

Γεγονός είναι ότι κάθε 24ωρο που περνά καταγράφονται ανά την υδρόγειο εκατοντάδες σεισμοί εντάσεως μέχρι 4R. Όμως θα μου επιτρέψετε να εξετάσω λεπτομερώς τις 343 πιο έντονες σεισμικές ταλαντώσεις, -από 5,0R μέχρι 7,1R-, οι οποίες από καιρού εις καιρόν ταλανίζουν το έθνος μας, προκαλώντας αιφνίδιους θανάτους και σοβαρές υλικές ζημιές. Γιατί η αστρολογία είναι πάνω από όλα ανθρωποκεντρική, ενδιαφέρεται δηλαδή για τον άνθρωπο, για την ζωή του και την εξέλιξή του.

Σημείωση 1η: για να γίνει ένας σεισμός καταστροφικός δεν αρκεί μόνο η έντασή του. Υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες, όπως το εστιακό βάθος, η διεύθυνση, η φορά, η ταχύτητα που αναπτύσσει, η γειτνίαση του επικέντρου, και όλα αυτά βεβαίως σε συνάρτηση με την τοπική μορφολογία του εδάφους και με το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η περιοχή. Και εδώ πρέπει να επαναλάβω ότι η αστρολογία έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα: αν για παράδειγμα εξετάζαμε το μετεωρολογικό φαινόμενο της βροχής, δεν θα μας ενδιέφερε να απαριθμούμε πόσες ψιχάλες πέφτουν συνολικά, αλλά να εστιαστούμε στα καταστροφικά αποτελέσματα που ενδεχομένως θα προκαλούσε μια πλημμύρα στις ζωές των πολιτών.

Σημείωση 2η: δεν συμπεριλαμβάνω αναφορές σεισμών που συνέβησαν μετά την καταλυτική ημερομηνία της 25ης Φεβρουαρίου 2014, επειδή είχα ξεκινήσει την παρούσα έρευνα που διήρκεσε 10 μήνες μέχρι να αποκτήσει την τελική της μορφή. Και ανάλωσα 1500 ώρες μέχρι να την δημοσιεύσω στο διαδίκτυο όπως την βλέπετε, σε πείσμα όσων πίστευαν ότι μια τόσο εκτεταμένη έρευνα δεν μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο!

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ
1)- Το παρόν άρθρο του συγγραφέα και νόμιμου δημιουργού, Μιχάλη Βροντάκη, αποτελεί ακέραιο ερευνητικό πόρισμα του ιδίου, και αυτούσια δημοσιεύεται στο προσωπικό του ιστολόγιο Vrontakis-net.blogspot.com

2)- Το παρόν άρθρο συμπεριλαμβανομένων αρχείων και κειμένων, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα και νόμιμου δημιουργού, Μιχάλη Βροντάκη και προστατεύεται από σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και διεθνών συμβάσεων και συνθηκών. Μπορείτε ελεύθερα να αντιγράψετε μέρος ή όλο το περιεχόμενο αποκλειστικά για προσωπική χρήση και αυστηρά για μη κερδοσκοπικούς λόγους, αρκεί να αναφέρετε ευκρινώς την πηγή και τον συντάκτη, που είναι ο Μιχάλης Βροντάκης. Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση ή παράφραση ή διασκευή (ολική, μερική ή περιληπτική) της απόδοσης του περιεχομένου, με οιονδήποτε τρόπο ή μορφή, βάσει των όρων που αναρτώνται.

3)- Στο παρόν άρθρο ο συγγραφέας και νόμιμος δημιουργός, Μιχάλης Βροντάκης, δεν εφαρμόζει επιστημονικές μεθόδους για να υποστηρίξει την επιστημονικότητα της αστρολογικής τέχνης. Εξετάζει μεν ένα φάσμα αστρολογικών τάσεων που εμφανίζονται για πιθανή εκδήλωση μελλοντικών σεισμών, στις οποίες υπάρχει στατιστικό ενδεχόμενο να επαναληφθούν, με βάση αμιγώς δικές του εκτιμήσεις, χωρίς να είναι σε θέση να προβεί σε εγγυήσεις ή διαβεβαιώσεις όσον αφορά την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα, την πληρότητα ή την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχει. Τοιουτοτρόπως αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη σχετική με το σύνολο του περιεχομένου και δεν προτρέπει τους αναγνώστες σε δημιουργία εντυπώσεων, ούτε εκφράζει βάσιμους λόγους ανησυχίας για το μέλλον. Σε μέγιστο βαθμό και σύμφωνα με το νόμο, δεν προτρέπει σε επιφυλακή την κοινή γνώμη, αρνούμενος ρητά και κατηγορηματικά όλες τις εγγυήσεις, εκπεφρασμένες ή και συνεπαγόμενες ως προς την καταλληλότητα της παρούσας έρευνας, αρχής γενομένης από την ημερομηνία δημοσίευσής της στο διαδίκτυο (1η Ιανουαρίου 2015).

4)- Οι αναγνώστες κατανοούν και αποδέχονται πλήρως όλα τα ανωτέρω, και σύμφωνα με την παρούσα ρήτρα, καθίστανται αποκλειστικά υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογήσουν, θα διαχειριστούν, ή θα μεταδώσουν προς τρίτους τυχόν πληροφορίες μέρους ή όλου του περιεχομένου.

5)- Οι ως άνω τέσσερις όροι έννομης χρήσης κατισχύουν και τυγχάνουν εφαρμογής για το παρόν άρθρο και για όλα ανεξαιρέτως τα συνδεόμενα αρχεία με το παρόν άρθρο. Κάθε επισκέπτης /αναγνώστης που επέλεξε να διαβάσει μέρος ή όλο το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, τεκμαίρεται πως αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους όρους αυτούς. Τυχόν παρέκκλιση ενδέχεται να εγείρει αστικές αξιώσεις.

Όλη αυτή η έρευνα που έκανα με δύο διπλές στατιστικές αξιολογήσεις, θα έμοιαζε μονοσήμαντη, αν έλλειπε η 3η φάση της. Φτάνουμε λοιπόν στην 3η και τελευταία φάση, στην οποία δεν ελέγχω για πιθανή στατιστική σημαντικότητα, επειδή αναλύω τα τελικά αποτελέσματα των προηγούμενων φάσεων, που κατέδειξαν ως σημαντικούς δείκτες σεισμών 18 ζωδιακές θέσεις και 11 πλανητικές όψεις (6 κύριες, 5 δευτερεύουσες). Αλλά τώρα αναλύω τα αποτελέσματα με πολύ διαφορετικό τρόπο: στην 3η φάση εξετάζω χρονοτόπους και σεισμοσειρές.  Οι ειδικοί όταν λένε “σεισμοσειρές”, αναφέρονται στους μετασεισμούς που ακολουθούν τον κύριο σεισμό σε μια περιοχή. Εγώ με τον όρο “σεισμοσειρές” χαρακτηρίζω τις σεισμικές δονήσεις που έχουν ξανασυμβεί στους χρονοτόπους, τα τελευταία 50 χρόνια που εξετάζω. Και με την φράση μου “χρονοτόποι” αναφέρομαι στα επίκεντρα των γεωγραφικών συντεταγμένων των γεωσεισμικών ρηγμάτων. Αν εξετάσετε τα σεισμικά επίκεντρα με χρονική αλληλουχία σεισμικών εντάσεων, θα παρατηρήσετε ότι έχουν την τάση να μετακινούνται προς τα βορειοανατολικά (περισσότερα θα εξηγήσω στο συνέδριο).

Ας δούμε εν συντομία πως καθορίζονται οι χρονοτόποι: η Γη έχει σχήμα πεπλατυσμένης σφαίρας, γι' αυτό η κάθε γεωγραφική μοίρα μήκους Longitude έχει απόσταση στους πόλους 110,574 χλμ και στον Ισημερινό 111,694 χλμ (δηλαδή διαφέρει κατά ένα περίπου χιλιόμετρο). Η προβολή της επιφάνειας του ελλειψοειδούς σχήματος του πλανήτη μας μετριέται με γραμμικές συντεταγμένες ορθοκανονικού συστήματος αξόνων, που ονομάζονται “Καρτεσιανές”.  Και υπάρχει μαθηματικός τύπος με τον οποίο υπολογίζεται η απόσταση σε χιλιόμετρα από τον Ισημερινό προς τους πόλους: η κάθε γεωγραφική μοίρα πολλαπλασιάζεται με το συνημίτονο του γεωγραφικού πλάτους, μειώνοντας βαθμιαία την απόσταση, ώσπου να να μηδενιστεί στον πόλο.

Με απλά λόγια, στον ελλαδικό χώρο που μας ενδιαφέρει, η κάθε γεωγραφική μοίρα (από τις 180º συνολικού μήκους), αντιστοιχεί σε σχεδόν σταθερή απόσταση 111 χιλιομέτρων ανατολικού μήκους, ήτοι από 19Ε00 μέχρι 29Ε00 Longitude. Αλλά οι γεωγραφικές μοίρες (από τις 90º συνολικού πλάτους), αντιστοιχούν σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 84 μέχρι 91 χιλιόμετρα βόρειου πλάτους (από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη). Έτσι, υπολογίζοντας χονδρικά, έχουμε: απόσταση 91 χιλιόμετρα στις 35Ν00 Latitude, 90 χιλιόμετρα στις 36Ν00 Latitude, 89 χιλιόμετρα στις 37Ν00 Latitude, 88 χιλιόμετρα στις 38Ν00 Latitude, 87 χιλιόμετρα στις 39Ν00 Latitude, 86 χιλιόμετρα στις 40Ν00 Latitude, 85 χιλιόμετρα στις 41Ν00 Latitude και 84 χιλιόμετρα στις 42Ν00 Latitude.

Αν συμπεριλάβουμε στην όλη έρευνα για τα ελληνικά δεδομένα και αυτή την αποκλειστικά δική μου, εντελώς πειραματική μέθοδο -που θα αναπτύξω στο συνέδριο-, τότε εμφανίζονται επιπλέον αποκλίσεις σε κάθε προσπάθεια πρόγνωσης ενός χρονοτόπου (δηλαδή μπορεί να μας ρίξει έξω και κατά εμβαδόν), σε μια ευρεία περιοχή, που μπορεί να κυμαίνεται από 3 μέχρι 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα Να το ξεκαθαρίζω ακόμα μια φορά: τα γράφω όλα αυτά χωρίς να είμαι σε θέση να κάνω οποιαδήποτε πρόγνωση για μελλοντικό σεισμικό κίνδυνο.

Οι παραδοσιακοί κανόνες της αστρολογίας λένε πως όταν στο κοσμικό ρολόι των διελεύσεων βλέπουμε αστρολογικούς δείκτες για ενδεχόμενους μεγάλους σεισμούς, άνω των 6R, φερ' ειπείν ωροδείκτες όπως Κρόνος σε Σύνοδο, ή σε Αντίθεση, ή σε Τετράγωνο με Ουρανό, λεπτοδείκτες όπως Άρης σε Σύνοδο, ή σε Αντίθεση ή σε Τετράγωνο με Ουρανό, είτε Άρης σε Σύνοδο, ή σε Αντίθεση ή σε Τετράγωνο με Κρόνο, τότε θα μπορούσαμε να φανταστούμε γύρω από ποιες ημερομηνίες είναι πιθανότερο να συμβούν τόσο μεγάλοι σεισμοί,  μολονότι θεωρείται αντιδεοντολογικό να ανησυχούσαμε τον κόσμο, λέγοντας εκ προοιμίου ότι θα γίνουν στις 09 Απριλίου 2020 ή στις 29 Ιουνίου 2021 (ανέφερα δύο τυχαίες ημερομηνίες, χάρη παραδείγματος). Αυτό που απομένει να κάνουμε, είναι να προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα πιθανότερα επίκεντρα μεγάλων σεισμών, εξετάζοντας τα γενεσιουργά ρήγματα. Αλλά για να το  πετύχουμε πρέπει προηγουμένως να έχουμε μελετήσει το αστρολογικό προφίλ κάθε ρήγματος, με όσο το δυνατόν πιο ακριβή ιστορικά δεδομένα (στα 5.400 ρήγματα είναι αδύνατον, γι' αυτό εξυπονοώ τα μεγαλύτερα ρήγματα, σαν αυτά του σχήματος), ούτως ώστε να ξέρουμε κάθε μεγάλο ρήγμα με ποιους αστρολογικούς δείκτες είχε εμφανίσει έντονες σεισμικές δονήσεις κατά το παρελθόν.

Ας μιλήσουμε για το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης (38N34, 23E15) που έχει μήκος 34 χιλιόμετρα και εμφανίζει καταγεγραμμένους σεισμούς από την Άνοιξη 551 π.Χ. Ο Διόδωρος ο Σικελός και ο Θουκιδίδης αναφέρουν ότι προκάλεσε φονικούς σεισμούς το Καλοκαίρι 426π.Χ. και  το 396π.Χ. οι οποίοι κατέστρεψαν την Λοκρίδα και σκότωσαν πάνω από 3.000 ανθρώπους. Επόμενοι φονικοί σεισμοί από το ρήγμα της Αταλάντης καταγράφηκαν στις 22/04/1544(os), στις 04/10/1740(os), τον Μάιο 1758 (6,8R), στις 01/08/1870(os), στις 08 Απριλίου 1894(os) και την Μεγάλη Παρασκευή 15 Απριλίου 1894(os) με ανθρώπινες απώλειες που το 1894 έφτασαν συνολικά τους 253 νεκρούς.  Όμως λόγω αλλαγής των ημερολογίων, τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία αμφιβάλλω αν είναι αστρολογικά αξιοποιήσιμα, πέρα των θέσεων, των όψεων και των κύκλων των πολύ αργών πλανητών. Τέλος, στον 20ο αιώνα σημειώθηκαν δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις: στις 22/09/1916(os) στα 5,9R, στις 28/07/1935 στα 5,1R, ενώ από το 1964 μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός άνω των 5R από αυτό το ρήγμα. Αν θέλετε να κάνετε αστρολογική εξάσκηση θα σας βοηθήσουν πολύ τα μεγάλα αρχεία των 6.418 σεισμών (6418_Longitudes_Kepler.txt και 6418_Latitudes_Kepler.txt) για να δείτε π.χ. γύρω από τις συντεταγμένες του ρήγματος της Αταλάντης, πότε εκδηλώθηκαν και μικρότερης εντάσεως σεισμοί, όπως:

01/02/2014=4,5R στις 10:14 ΕΕΤ (αριθμός ταξινόμησης σεισμικής δόνησης 6396)

06/02/2014=4,3R στις 09:58 ΕΕΤ (αριθμός ταξινόμησης σεισμικής δόνησης 6401)

Σημείωση: εάν θέλετε να μελετήσετε μια μεγάλη λίστα από 100 ελληνικούς φονικούς σεισμούς (με γεωγραφικές συντετεγμένες, με μεγέθη Ρίχτερ, με πλήρεις χρονολογίες και ημερομηνίες -αλλά χωρίς διόρθωση ημερολογίων και χωρίς ώρες-) που συνέβησαν από τον 15ο αιώνα μέχρι και το 1999 μπορείτε να συμβουλευτείτε το βιβλίο του Καθηγητή Παπαζάχου, σελ. 110 (βιβλιοδετημένη έκδοση 2003). Και το σπουδαιότερο -χωρίς να κάνω διαφήμιση-, στο βιβλίο αυτό από τις εκδόσεις Ζήτη, στην σελ. 151 μπορείτε να δείτε και πίνακες 110 ελληνικών ρηγμάτων, -με ομαδοποιημένους σεισμούς ανά ρήγμα-, από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 21ο αιώνα!

Θα βοηθούσε και η μέθοδος της αστρογεωγραφίας με ένα τροποποιημένο χάρτη για τον ελλαδικό χώρο, εάν έδειχνε και τα ρήγματα.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

Με βάση την συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία, το 1986-89 σχεδιάστηκε από ειδικούς, χάρτης με τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας για την Ελλάδα, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 1995 από τον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας). Δείτε τον αναθεωρημένο αυτόν χάρτη, σχεδόν 15 χρόνια αργότερα. Θα παρατηρήσετε ότι τα Ιόνια νησιά εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη υψηλού κινδύνου. Εντούτοις, η Σαντορίνη βρίσκεται στα όρια ανάμεσα στην κίτρινη ζώνη και στην χαλαρή μπλε ζώνη. Ενόσω τρέφω απεριόριστη εκτίμηση για τους ειδικούς, ας μου επιτρέψουν να εκφράζω διαφορετική άποψη. Ομολογουμένως μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι πολύ σπανιότερη σε σύγκριση ακόμη και με τις πιο φονικές σεισμικές δονήσεις, και δεν υπάρχουν επαρκή πρόδρομα φαινόμενα που θα προδιέθεταν τους ειδικούς, στο να υποψιαστούν κάτι τέτοιο. Μακάρι να πέσω έξω και να μην συμβεί τίποτα αρνητικό από όσα διαβάσατε. Και εύχομαι σε βάθος χρόνου να συμπεριλάβετε κι εμένα σε ετούτη την λίστα (failure_forecasts_for_earthquakes.pdf) ΕΔΩ

Ένα είναι βέβαιο: μέχρις εδώ έχετε πάρει μια γεύση για το πως θα μπορούσε να είναι η αστρολογία του μέλλοντος, συνδυάζοντας παραδοσιακές αρχές με σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους. Και επειδή πολλοί από εσάς με ρωτήσατε να σας πω τι θα γίνει, συμπεριέλαβα μια παράγραφο με μελλοντικά γεγονότα της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή αστρολογία εξελίσσεται πέρα από μια παραδοσιακή μεταφυσική τέχνη που αναλώνεται σε επιφανειακές ζωδιακές αναλύσεις. Γιατί αποτελείται από ένα πολυποίκιλο σύστημα γνώσεων, που περιέχει στοιχεία από αριθμοσοφία, αριθμολογία, φιλοσοφία, μυθολογία, συμβολική, ιστορία, φυσική, ιατρική, ψυχολογία, κοινωνιολογία, οικονομικά, μαθηματικά, γεωμετρία, αστρονομία, τριγωνομετρία, και βεβαίως στατιστική έρευνα. Ο σύγχρονος αστρολόγος οφείλει να συνδυάζει μεθοδολογικά όλες αυτές τις γνώσεις μεταξύ τους, σε σχέση με την διαίσθησή του, για κάθε σοβαρή υπόθεση που αναλαμβάνει. Και μολονότι διαθέτει σχετική υποδομή για να εκφέρει γνώμη και για σεισμούς, τίποτε δεν εγγυάται πως η επιτυχία του θα ξεπερνά ένα βαθμό τυχαιότητας, αφού από μόνος του ο αστρολόγος, δεν διαθέτει τα εφόδια για να ξεκλειδώσει τα μυστικά της Φύσης. 

Στις 25 Φεβρουαρίου 2014 ξεκίνησα την έρευνα των 6.418 σεισμών στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω τι αποτελέσματα θα βρω, και αν θα βρω, καθώς υπήρχε το ρίσκο όλος αυτός ο κόπος να μην οδηγούσε πουθενά. Και όπως είδατε μέσα από το παρόν άρθρο, προσέφερα σε κάθε αναγνώστη, όχι μόνο τα αποτελέσματα της πολυδιάστατης έρευνας που έκανα. Προσέφερα και τα αρχικά δεδομένα, για να υπάρχει διαφάνεια ώστε να μπορεί όποιος θέλει να την αξιολογήσει μόνος του. Είναι μια κίνηση που έλειπε από την αστρολογική πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, αν έλεγα ότι με την έρευνά μου κάλυψα τα πιθανά σενάρια, η δήλωση αυτή θα απείχε πολύ από την αλήθεια. Γιατί η έρευνα που έκανα μοιάζει σαν ένα πρελούδιο. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που προσέφερα τα δεδομένα, αφού ενδέχεται κάποιος αστρολόγος να θέλει -ειδικά στην φάση της έρευνας- να τα επανεξετάσει, φερ' ειπείν με ανάδρομους, νέα σελήνη, πανσέληνο, εκλείψεις, μεσοδιαστήματα, αρμονικές, αστρογεωγραφία, γραφικές εφημερίδες, κ.α.

Όσοι έχετε επαρκή αστρολογική κατάρτιση και παρατηρήσετε ωροσκόπια σεισμών, -ιδιαίτερα των φονικών-, θα διακρίνετε ιδιαιτερότητες στην ποικιλομορφία των πλανητικών θέσεων και σχηματισμών, οι οποίοι αντανακλούν στα διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά που είχε ο κάθε σεισμός όταν εκδηλώθηκε. Αυτή η τακτική καλείται Μεταγνωμία και βοηθά στην εμβάθυνση της αστρολογικής συνειδητότητας μέσω επαύξησης της εμπειρίας, με ανάπτυξη της κρίσεως και βελτίωση του τρόπου ανάγνωσης και ερμηνείας τέτοιων χαρτών, σε μια ενδελεχή έρευνα για τον προσδιορισμό των δεικτών τέτοιων φαινομένων.

Εύχομαι το παρόν άρθρο να αποτελέσει κίνητρο για τους κατασκευαστές μεγάλων αστρολογικών προγραμμάτων, ώστε να συμπεριλάβουν κατάλληλες παραμέτρους στα επόμενα software updates που να υπολογίζουν και ποιοι ωροσκοπιακοί παράγοντες είναι στατιστικά σημαντικοί. Αυτή η νέα δυνατότητα θα βοηθήσει τα μέγιστα τους αυριανούς αστρολόγους, στο να συνειδητοποιήσουν ποια από τα στοιχεία μεταξύ ωροσκοπίων που θα συγκρίνουν κάθε φορά, είναι πραγματικά σημαντικά, ανάλογα με το προς εξέταση θέμα. Με αυτό τον τρόπο θα συνάγουν ορθότερα πορίσματα.

Με το παρόν άρθρο κατέδειξα σε πόσο σεισμογενή χώρα ζούμε, και αν μη τι άλλο, θεωρώ ότι συνέβαλα στην συνειδητοποίηση του σεισμικού κινδύνου που δυνητικά όλοι οι Έλληνες διατρέχουμε, γιατί οσονούπω θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ξανά σεισμούς -λογικό συμπέρασμα που απορρέει από γνώμες σεισμολόγων που κατά καιρούς δημοσιεύουν τα ΜΜΕ-. Είναι θέμα χρόνου, και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τέτοια εκδοχή. Παρά ταύτα, το άρθρο μου μοιάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό, αφού ένας “κούκος” δεν φτάνει για να φέρει την Άνοιξη. Γι΄ αυτό υπερθεματίζω την αναγκαιότητα σύστασης ενός εκλεκτού επιτελείου Αστρογεωλογικών Ερευνών, -στα πρότυπα της Καλιφόρνιας-, το οποίο να στελεχωθεί, όχι από ζωδιολόγους, ούτε από αργυρώνητες βεντέτες, αλλά από φάρους φωτεινούς που κρατούν άσβεστη την φλόγα της αστρολογίας. Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι αστρολόγοι, που έχουν αποδείξει με ερευνητικές δημοσιεύσεις τους ότι διαθέτουν επαρκές γνωσιακό υπόβαθρο και κατάλληλη εμπειρία, και είναι ικανοί να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα.

Όσοι θέλετε να παρακολουθείτε την εξέλιξη των στοιχείων της αστρολογικής μου έρευνας πρέπει να ενημερώνεστε τακτικά από τον ιστότοπο του Εθνικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου γιατί αρκετοί σεισμοί, ισχυροί, γίνονται σε θαλάσσιες περιοχές, και δεν αναφέρονται από τα καθημερινά δελτία ειδήσεων.

Να ξεκαθαρίσω ότι ο ρόλος του αστρολόγου είναι και παραμένει διακριτός, αφού δεν σκοπεύει να παρεισφρήσει στην επιστήμη της σεισμολογίας -θα ήταν ουτοπικό αν ισχυριστούμε κάτι τέτοιο-. Δικαιούται όμως ο αστρολόγος να διερευνά τα φυσικά φαινόμενα από την δική του σκοπιά, και να ευελπιστεί σε μια απρόσκοπτη συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, -χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις-. Με αυτή την συλλογιστική πιστεύω ότι θα έχουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, μέσα από ομαδική αστρολογική προσπάθεια που σε βάθος χρόνου θα τελεσφορήσει.

Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ανησυχία μου με τεκμηριωμένους φόβους για ενδεχόμενη αύξηση της συχνότητας των σεισμικών δονήσεων, λόγω της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων, υπό μορφή πετρελαίου ή φυσικού αερίου που αναμένεται σε οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο πέλαγος και στην Μεσόγειο (νότια της Κρήτης), με το μέλλον να προοιωνίζεται σχετικά δυσοίωνο. Και εξηγούμαι: σε παραδοσιακά μη σεισμογενείς χώρες όπως η Ολλανδία, ήδη παρατηρούνται δονήσεις στο βόρειο τμήμα της, οι οποίες οφείλονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες στο Λόπερσαμ (πηγές: εφημερίδα Ναυτεμπορική 28/03/2013 και ΑΝΤ1 tv ειδήσεις 13/02/2014). Άλλο παράδειγμα είναι η Οκλαχόμα στην οποία οι σεισμοί αυξήθηκαν κατά 40 φορές το διάστημα 2008-2013, σε σχέση με την περίοδο 1976-2007 (στοιχεία από το περιοδικό Science και ανάρτηση είδησης στο in.gr 05/07/2014).

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια η Οκλαχόμα ξεπέρασε την Καλιφόρνια ως πιο σεισμογενή πολιτεία των ΗΠΑ. Παρόλο που η Καλιφόρνια φιλοξενεί το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, η Οκλαχόμα το 2014 έγινε πρωταθλήτρια με 190 δονήσεις άνω των 3R έναντι 71 της Καλιφόρνιας, επειδή υπάρχουν τέσσερις μεγάλες γεωτρήσεις πετρελαίου στην Οκλαχόμα που συνδέονται με σεισμούς, επισημαίνουν οι ερευνητές. Η εν λόγω μελέτη συνδέει ένα “σμήνος” 2.547 ασθενών δονήσεων με τις λεγόμενες γεωτρήσεις έκχυσης, στις οποίες διοχετεύεται νερό υπό υψηλή πίεση για να σπάσει τα πετρώματα και να απελευθερώσει το παγιδευμένο σχιστολιθικό αέριο ή πετρέλαιο (μια πρακτική που ονομάζεται υδραυλική ρηγμάτωση).

Για να το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ, όταν τοποθετούμε ένα γεωτρύπανο, καθώς προχωρά εις βάθος, δονεί υπόγεια πετρώματα, τα οποία κλυδωνίζονται, διαρρηγνύονται στα πιο αδύναμα σημεία τους, θρυμματίζονται και τελικά υποχωρούν, προκαλώντας ποικίλες σεισμικές δονήσεις.

Ανέκαθεν γινόντουσαν σεισμοί ανά την υδρόγειο, και θα εξακολουθήσουν να γίνονται εσαεί. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για τους σεισμούς, τόσο καλύτερα μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε. Γιατί η Γνώση είναι Δύναμη.  Και με αυτόν τον στοχασμό κλείνω το τελευταίο μου άρθρο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:







Σας ευχαριστώ.
Αθήνα, 1η Ιανουαρίου 2015
© Μιχάλης Βροντάκης



Πατήστε ΕΔΩ για επιστροφή στην κεντρική σελίδα